Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Ένας τόπος τόσο γνήσιος και αυθεντικός όσο η Αστυπάλαια, δεν θα μπορούσε να μην έχει μια πλούσια γαστρονομική παράδοση, με τοπικά προϊόντα, που περνάει από γενιά σε γενιά και διατηρείται ζωντανή μέσα στον χρόνο.

Η κουζίνα της Αστυπάλαιας φημίζεται για αρκετά προϊόντα, αλλά πρωτίστως για τα τυριά που παράγει. Τα πιο γνωστά είναι το χλωρό τυρί, το λαδοτύρι, το ανθότυρο, η χλωρή και η κοπανιστή. Το χλωρό τυρί διατηρείται φρέσκο για λίγες μέρες. Έπειτα, αλατίζεται και παραμένει για ξήρανση μέχρι να σκληρύνει το τυρί. Όταν γίνει σκληρό, τοποθετείται μέσα σε λάδι για να γίνει το λαδοτύρι και τρώγεται είτε ως επιτραπέζιο τυρί είτε ως σαγανάκι. Με το τυρόγαλα που περισσεύει από τις παραπάνω παρασκευές, δημιουργείται η χλωρή, δηλαδή η μυζήθρα, η οποία χρησιμοποιείται ως γέμιση σε διάφορες πίτες, καθώς και για τα λαζάνια (τοπική συνταγή). Όταν η χλωρή αλατιστεί και παλιώσει γίνεται ανθότυρο.

Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, από τα συστατικά τυροκόμησης δημιουργείται και το παραδοσιακό βούτυρο, καθώς και συγκάθουρο (φαιά γλίνα), που χρησιμοποιείται κυρίως για το τηγάνισμα αυγών. Επίσης, η ξυαλίνα αποτελεί ένα παραδοσιακό είδος γιαουρτιού της Αστυπάλαιας.

Η ζαφορά ή τζαφορά (άγριο σαφράν) είναι ένα είδος φυτού που παράγεται στο νησί και χρησιμοποιείται για συνταγές, όπως είναι τα κιτρινοκούλουρα, τα οποία περιέχουν ντόπιο βούτυρο, ανθότυρο, γάλα και μπαχάρια.

Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Η κουζίνα της Αστυπάλαιας είναι ακόμη γνωστή και για τις γεύσεις που συνδυάζουν το αλμυρό και το γλυκό. Αυτός είναι και ο λόγος που το ντόπιο θυμαρίσιο και αρωματικό μέλι χρησιμοποιείται σε πολλές αλμυρές συνταγές, με πιο γνωστή τα πουγκιά, που είναι τυρόπιτες με μυζήθρα, ανθότυρο και φυσικά μέλι.

Τα ραντιστά ή αραντιστά είναι οι γνωστές σε όλους μας φακές με την ξεχωριστή προσθήκη κομματιών ζύμης. Άλλα παραδοσιακά πιάτα είναι οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα και μοσχαρίσιο κιμά, τα ξεροτήγανα, οι κολοκυθοανθοί, οι μακαρούνες, αρντιστά, δίπλες τριαντάφυλλα, χειροποίητο παστέλι, λαμπρόπιτα κ.α.

Παραδοσιακή κουζίνα Αστυπάλαιας

Η Αστυπάλαια σαν νησί δεν θα μπορούσε να μην έχει και ντόπια θαλασσινά πιάτα. Κάποια από αυτά είναι οι χταποδοκεφτέδες, ψάρια με ζαφορά στο φούρνο, σκάρος πλακί, αστακομακαρονάδα κ.α.

Σαν επισκέπτης στην Αστυπάλαια, όποια τοπική συνταγή και να διαλέξεις σίγουρα θα σε ανταμείψει και θα θέλεις να την ξανά γευτείς!