Αστυπάλαια
Νησί των Δωδεκανήσων με ιδιαίτερη επιρροή από τις Κυκλάδες. Μια γέφυρα ανάμεσα στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα, που συνδυάζει μοναδικά την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των Κυκλάδων και την φυσική ομορφιά των Δωδεκανήσων. Η Αστυπάλαια μοιάζει με μια πεταλούδα που ταξιδεύει στο Αιγαίο και φέρνει θύμισες και ιστορίες από τα βάθη των καιρών! Μεγάλη η ιστορία της και πολλά τα ονόματα που της έδωσαν, Αστυπάλαια, Αστυπαλιά, Αστροπαλιά, Stampalia, Ιχθυόεσσα, κ.α

Υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Νομό Δωδεκανήσου (Καλλικράτης) και ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου. Έχει έκταση 99,19 τ.χλμ. και βρίσκεται 27 μίλια Ν.Α. της Αμοργού. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 1.334 (απογραφή 2011) και διαμένουν στις τοποθεσίες Χώρα, Πέρα Γιαλός, Λιβάδι, Μαλτεζάνα (Ανάληψη) και Βαθύ. Η Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, μια από τις ομορφότερες του Αιγαίου και απλώνεται γύρω από το Βενετσιάνικο Κάστρο των Querini. Δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός είναι η Μαλτεζάνα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Αστυπάλαιας είναι οι πολλές νησίδες, οι οποίες την περιτριγυρίζουν και ανήκουν διοικητικά σε αυτή. Να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει μόνιμη κατοίκηση σε κανένα από αυτά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις νησίδες Αγία Κυριακή, το Αυγό, το Γλυνό, ο Ζαφοράς, οι Κούνουποι, ο Κουτσομύτης, το Μεσονήσι, η Οφιδούσσα, η Πλακίδα, η Ποντικούσα, τα Στεφάνια, η Σύρνα, τα Φωκιονήσια, το Χονδρό & το Χονδρονήσι.

Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι, καλωσορίζουν με θέρμη τους επισκέπτες και κάνουν τα πάντα για να τους ευχαριστήσουν! Διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα αλλά και την ιδιαίτερη προφορά τους που θα ακούσετε σίγουρα κατά την επίσκεψη σας.

Αρκετά και τα αγαθά που παράγει ο τόπος, ψάρια όπως μαρτυρεί και μια από τις ονομασίες, «Ιχθυόεσσα», υπάρχει επίσης εκτεταμένη κτηνοτροφία με κατσίκια διασκορπισμένα σ’όλη την έκταση του νησιού αλλά και τις νησίδες που το περιβάλλουν. Θα βρείτε ακόμα, μέλι αλλά και διαλεχτούς καρπούς από το εύφορο Λιβάδι, την πιο πλούσια περιοχή του νησιού.Οι Αρχαίοι την αποκαλούσαν και “Τράπεζα των Θεών” για τους καρπούς της αλλά και τα άνθη με το πλούσιο άρωμα τους.

Ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό είναι η μη-ύπαρξη φιδιών στο νησί, κάτι που έκανε τον Αριστοτέλη να πει, ” εχθράν είναι τοις όφεσιν η των Αστυπαλαίαων γη”. Ο Ρωμαίος Πλίνιοας είχε αναφέρει επίσης τις θεραπευτικές ιδιότητες των σαλιγκαριών του νησιού.

Πολλές οι τοποθεσίες και τα αξιοθέατα που αξίζει να δει ο επισκέπτης, η ξακουστή Χώρα, μια από τις ωραιότερες του Αιγαίου, οι εκατοντάδες εκκλησιές σκορπισμένες σ’όλο το χάρτη καθώς και οι δεκάδες ερημικές παραλίες που τριγυρίζουν την Αστροπαλιά και ολοκληρώνουν την εικόνα ενός μοναδικού τόπου! Φυσικά δεν τελειώνουμε εκεί αφού η Αστυπάλαια έχει πάνω της χαραγμένα σημάδια ιστορίας χιλιάδων ετών, ανακαλύψτε την!