Χειροποίητο Παστέλι
Παρακάτω μια συνταγή της Αστυπάλαιας, το χειροποίητο παστέλι από θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι, που εθιμικά μοιράζεται στους γάμους.
Υλικά
500γρ. σουσάμι
600γρ. μέλι θυμαρίσιο
50γρ. Ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα.
- Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Γρήγορα το μίγμα αρχίζει και βράζει ενώ γεμίζει αφρούς.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά, ενώ καλύτερα να μην ανακατεύουμε γιατί οι αφροί φουσκώνουν περισσότερο.
- Όταν δούμε οτι το σιρόπι μας είναι έτοιμο, βγάζουμε απο τη φωτιά και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το σουσάμι.
- Ανακατεύουμε γρήγορα και καλά και ρίχνουμε το υλικό σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα, την οποία έχουμε πασαλίψει με ανθόνερο, ή λάδι.
- Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε καλά στο ταψί το υλικό μας, και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι από πάνω.
- Το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, και κόβουμε με μαχαίρι στα σχήματα που θέλουμε.
Η παραπάνω συνταγή είναι από την κ.Σαμπατακάκη Έλλη.