Χειροποίητο Παστέλι

Χειροποίητο Παστέλι

Παρακάτω μια συνταγή της Αστυπάλαιας, το χειροποίητο παστέλι από θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι, που εθιμικά μοιράζεται στους γάμους.

Υλικά
500γρ. σουσάμι
600γρ. μέλι θυμαρίσιο
50γρ. Ζάχαρη


Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι, μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα.
  • Βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν σε ένα βαθύ κατσαρολάκι. Γρήγορα το μίγμα αρχίζει και βράζει ενώ γεμίζει αφρούς.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά, ενώ καλύτερα να μην ανακατεύουμε γιατί οι αφροί φουσκώνουν περισσότερο.
  • Όταν δούμε οτι το σιρόπι μας είναι έτοιμο, βγάζουμε απο τη φωτιά και το ρίχνουμε στο τηγάνι με το σουσάμι.
  • Ανακατεύουμε γρήγορα και καλά και ρίχνουμε το υλικό σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει λαδόκολλα, την οποία έχουμε πασαλίψει με ανθόνερο, ή λάδι.
  • Βρέχουμε τα χέρια μας και απλώνουμε καλά στο ταψί το υλικό μας, και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι από πάνω.
  • Το αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο, και κόβουμε με μαχαίρι στα σχήματα που θέλουμε.

Η παραπάνω συνταγή είναι από την κ.Σαμπατακάκη Έλλη.