Πέρα Γιαλός - Αστυπάλαια

Ο Πέρα Γιαλός, το γραφικό λιμανάκι της Αστυπάλαιας με την όμορφη παραλία του.

Ο Πέρα Γιαλός βρίσκεται στα πόδια της Χώρας και στις μέρες μας δύσκολα ξεχωρίζει απ’αυτήν αφού τα λευκά σπιτάκια του έχουν σμίξει μ’αυτά που στέκουν γύρω από το Κάστρο και την κεντρική πλατεία μπροστά από τους Μύλους!

Ο Γιαλός είναι το παραδοσιακό λιμάνι της Αστυπάλαιας, μέχρι πρότινος, και το κύριο πριν δημιουργηθεί το νέο στον Άγιο Ανδρέα. Στον λιμάνι αράζουν ακόμα σκάφη που έρχονται από τα κοντινά νησιά (εδώ δένει και το πλοίο της τοπικής γραμμής από τη Κάλυμνο) αλλά και ιστιοφόρα στην μικρή μαρίνα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για τον σκοπό αυτό.

Στον Πέρα Γιαλό θα βρείτε την ωραία και καθαρή παραλία του με τα αρμυρίκια, προφυλαγμένη από τον καιρό. Μπορείτε να κάνετε εδώ και μια γρήγορη βουτιά αν επιλέξετε να καθίσετε στα μαγαζάκια ακριβώς από πάνω (καφέ και μεζεδοπωλεία). Εδώ θα βρείτε επίσης και το μουσείο της Αστυπάλαιας όπου θα δείτε την ιστορία του νησιού ανά τους αιώνες αφού τα ευρήματα που υπάρχουν εκεί είναι σημαντικά! Επισκεφτείτε και τον ναό του Άγιου Νικόλαου που ξεχωρίζει με τον γαλάζιο τρούλο του και κάνει διακριτή την παρουσία του.

Πέρα Γιαλός - Αστυπάλαια

Στον Πέρα Γιαλό είναι τοποθετημένες και αρκετές από τις υπηρεσίες του νησιού, εδώ υπάρχει και η μοναδική τράπεζα, το λιμενικό, σημεία ανεφοδιασμού των τουριστικών σκαφών στο λιμάνι αλλά και το σημείο απ’όπου ξεκινάνε οι καθημερινές καλοκαιρινές εξορμήσεις με τα σκαφάκια στις νησίδες της Αστυπάλαιας. Πληροφορίες θα βρείτε στον μεγάλο πίνακα ανακοινώσεων που στέκει ακριβώς πάνω από το μώλο (λιμανάκι) στην στάση των λεωφορείων του Πέρα Γιαλού για οτιδήποτε συμβαίνει στο νησί από τις εκδηλώσεις και τα δρομολόγια μέχρι και πληροφορίες για διαμονή και διασκέδαση. Στον Πέρα Γιαλό θα βρείτε και πολλά καταλύματα αν τον επιλέξετε για την διαμονή σας.

Δοκιμάστε να ανεβείτε στην Χώρα ακολουθώντας τα ανηφορικά αλλά γεμάτα ενδιαφέρον δρομάκια που θα σας αποζημιώσουν για το εγχείρημα! Η μεγάλη κατηφόρα είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή για όσους αποφασίσουν να επιστρέψουν μετά την επίσκεψη τους στην Χώρα αν θέλουν να αποφύγουν το κενό ανάμεσα στα τοπικά δρομολόγια.