Η Χώρα της Αστυπάλαιας

Η Χώρα με το Βενετσιάνικο Κάστρο των Querini και τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Η Χώρα είναι η «βασίλισσα» της Αστυπάλαιας, βρίσκεται κρεμασμένη ψηλά πάνω στο βράχο για να εποπτεύει το απέραντο γαλάζιο και τις νησίδες που απλώνονται μπροστά της! Είναι τοποθετημένη ανάμεσα στο Πέρα Γιαλό (παλιό λιμάνι) και την μεγάλη κατηφορική πλαγιά που οδηγεί στο Λιβάδι. Τα γραφικά σπίτια της Αστυπάλαιας απλώνονται από το παλιό λιμάνι, τους μύλους στη κεντρική πλατεία μέχρι και το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει στην κορφή του λόφου. Μοναχά ο γαλάζιος τρούλος της εκκλησίας  της Ευαγγελίστριας καταφέρνει να ορθώσει το ανάστημα του από τα ψηλά καστρόσπιτα που είναι και μέρος του τείχους του κάστρου.

Κατά την άφιξη σας στη Χώρα θα σας καλωσορίσουν οι παραδοσιακοί πέτρινοι ανεμόμυλοι. Στη πλατεία και στα γύρω καλντερίμια θα βρείτε αρκετές επιλογές για χαλάρωση και φαγητό καθώς και για την βραδινή σας έξοδο.

Το κάστρο ανακαινίσθηκε από την οικογένεια Querini των 15ο αιώνα. Η θέα από ψηλά μοναδική με τους ανέμους που πάντα παρίστανται να προσδίδουν κάτι το θεϊκό στην επαφή του επισκέπτη με το χώρο. Η θέα από το κάστρο θα ανταμείψει αυτούς που θα μείνουν μέχρι την ανατολή του ήλιου.Ακολουθήστε το δρόμο από την κεντρική πλατεία της Χώρας και τις σχετικές ταμπελίτσες, ανηφορίζοντας τα σοκάκια που οδηγούν έξω από τη ξύλινη θύρα του κάστρου. Παρέες ανηφορίζουν εκεί μετά την νυχτερινή τους έξοδο τραβώντας τις καλοκαιρινές κουβέντες μέχρι το πρωί.