Αστυπάλαια Πολιτισμός

Πως θα μπορούσε να λείπει ο πολιτισμός από ένα τόπο που περπάτησε τόσο πολύ μέσα στην Ελληνική ιστορία, με σημεία να παραμένουν ακόμα αποτυπωμένα πάνω στο χώμα της Αστυπάλαιας, να εμπνέουν και να γίνονται οδηγός για τις επερχόμενες γενιές. Πολιτισμός είναι οι μνήμες, ο σεβασμός στην παράδοση, το σύστημα αξιών, είναι ο τρόπος που ατενίζεις το μέλλον. Πολιτισμός είναι η διατήρηση της διαφορετικότητας. Όλα τα παραπάνω τα δένει αρμονικά τούτος ο τόπος.

Στις μέρες μας μια σειρά από εκδηλώσεις γεμίζουν τις θερινές νυχτιές στο νησί πάντα με σεβασμό στην ιστορία και το ύφος του. Αξίζει να αναφέρουμε το Φεστιβάλ της Αστυπάλαιας που γίνεται συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία καταφέροντας να φέρει σημαντικά ονόματα της εγχώριας εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής αλλά και μεγάλους καλλιτέχνες που αγάπησε ο κόσμος.

Σημαντικά είναι και τα λαϊκά πανηγύρια που γίνονται κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου σ’όλο το νησί. Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (19 Ιουλίου), του Άγιου Παντελεήμων (26 Ιουλίου ), της Μεταμόρφωσης Σωτήρος Χριστού (5 Αυγούστου), της Κοίμησης της Θεοτόκου (14-15 Αυγούστου), του Ιωάννη του Προδρόμου (28 Αυγούστου), της Παναγιάς της Πουλαριανής (7 Σεπτεμβρίου) και της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας (2 Φεβρουαρίου).

Η μεγαλύτερη γιορτή και το σημαντικότερο ραντεβού για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας είναι το Δεκαπενταύγουστο! Η Παναγιά η Πορταϊτισσα, βρίσκεται κάτω από το κάστρο, όπου όλο το τριήμερο διοργανώνονται πληθώρα εκδηλώσεων. Υπάρχει μουσική και άφθονο φαγητό με διάφορους τοπικούς μεζέδες. Πολύ γνωστό έδεσμα είναι και το Λαμπριανό που μαγειρεύουν οι γυναίκες του νησιού ειδικά γι’ αυτή τη γιορτή προσφέροντας το στους επισκέπτες!

Άξια αναφοράς είναι και τα Κουκάνια που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι (16 Αυγούστου) στον Πέρα Γιαλό- το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας.

Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως γίνονται επίσης εκδηλώσεις και εκθέσεις κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού, όπως η έκθεση Βιβλίου αλλά και οι αυτόνομες εκθέσεις στους Ανεμόμυλους της Χώρας.