Το Βαθύ είναι μια από τις κοινότητες της Αστυπάλαιας, η μικρότερη και η περισσότερο απομακρυσμένη, με αρκετό κόσμο όμως στο παρελθόν. Μοιάζει με λιμνοθάλασσα, λόγω του πολύ κλειστού όρμου (περίπου 50 μ.) που περιορίζει την είσοδο της Θάλασσας. Αποτελείται από δύο οικισμούς: το Έξω Βαθύ, που βρίσκεται στην είσοδο του όρμου κι έχει μικρή σκάλα όπου δένουν τα καΐκια, και το Μέσα Βαθύ, που είναι στο μυχό του κόλπου, με χωράφια, λίγα δέντρα και αμπέλια. Απέχει 21 χλμ. ΒΑ από τη Χώρα. Σήμερα μένουν 3-4 οικογένειες που σχετίζονται και με δραστηριότητες στη περιοχή. Την δεκαετία του 60′ υπήρχε εδώ δημοτικό σχολείο. Λειτουργούσαν στο παρελθόν ασβεστοκάμινα που απασχολούσαν παραπάνω από 25 άτομα, ντόπιους.

Ο επισκέπτης που θα τολμήσει την βόλτα μέχρι το Βαθύ θα συναντήσει τη ταβέρνα της κας Σταυρούλας πάνω στο λιμανάκι να τους υποδεχτεί. Το λιμάνι είναι ίσως το καλύτερο απάγκιο του νησιού. Είναι φυσικά προστατευμένο από τον καιρό, θα δείτε εκεί αραγμένες ψαρόβαρκες και σκάφη.

Το Βαθύ βρίσκεται στο δρόμο μετά τη Μαλτεζάνα, θα συνεχίσετε πίσω από τη παραλία του Σχοινόντα. Θα συναντήσετε άγρια τοπία και ένα τελείως διαφορετικό ανάγλυφο σε σχέση με ότι έχετε δει στο υπόλοιπο νησί.