Τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας

Η Αστυπάλαια είναι ένας τόπος ζεστός, φιλόξενος και γεμάτος ζωντάνια. Τα πανηγύρια του νησιού αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να έρθει κανείς πιο κοντά στους Αστυπαλίτες, να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία του τόπου και να γλεντήσει μέχρι το πρωί!

Τα καλοκαιρινά Αστυπαλίτικα Πανηγύρια είναι μέρες χαράς, γιορτής και πολιτισμού τόσο για τους ντόπιους Αστυπαλίτες, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού. Στις εθιμικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, πρωταγωνιστές είναι τα νησιώτικα παραδοσιακά τραγούδια, η Αστυπαλίτικη σούστα και τα παραδοσιακά εδέσματα.

Το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού γίνεται κάθε χρόνο «της Παναγίας» (14,15,16 Αυγούστου). Οι εορταστικές εκδηλώσεις που διαρκούν τρεις ημέρες γίνονται στο προαύλιο της Παναγιάς της Πορταϊτισσας. Παραμονή της Παναγίας, στον χώρο της εκκλησίας στήνεται μεγάλο πανηγύρι με χορούς και τραγούδια μέχρι το πρωί. Ανήμερα, μετά την απογευματινή λειτουργία, οι γυναίκες του νησιού μαγειρεύουν και προσφέρουν το λεγόμενο «λαμπριανό», που είναι αρνάκι γεμιστό. Την επόμενη μέρα γίνονται τα «Κουκάνια», παραδοσιακά αγωνίσματα που περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, κολύμβησης, γιαουρτοφαγία, αυγοδρομίες και το «πιάσιμο του κόκκορα».

Τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας
Τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας

Η καλοκαιρινή περίοδος στο νησί φαντάζει σαν ένα ασταμάτητο γλέντι, αφού τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα είναι αμέτρητα. Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (19 Ιουλίου), του Άγιου Παντελεήμων (26 Ιουλίου ), της Μεταμόρφωσης Σωτήρος Χριστού (5 Αυγούστου), του Ιωάννη του Προδρόμου (28 Αυγούστου), της Παναγιάς της Πουλαριανής (7 Σεπτεμβρίου) και της Παναγιάς της Φλεβαριώτισσας (2 Φεβρουαρίου). Σε όλες τις γιορτές ακολουθεί γλέντι με φαγητό, παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Τα πανηγύρια του νησιού αποζημιώνουν πλήρως τους επισκέπτες τους νησιού οι οποίοι γυρνούν και ξανά γυρνούν πολλές φορές στην Αστυπάλαια!

Τα πανηγύρια της Αστυπάλαιας