Ξεροτήγανα με μέλι
Υλικά
Για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
Σουσάμι (προαιρετικό)
1/2 φλιτζανάκι τσικουδιά
λάδι (για το τηγάνισμα)
κανέλα
Για το σιρόπι:
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
1 νεροπότηρο νερό
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη με λίγο νερό, το αυγό, το γάλα και την τσικουδιά και ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
- Κατόπιν ανοίγουμε πάρα πολύ λεπτό φύλλο, το κόβουμε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστών, το διπλώνουμε σε διάφορα σχέδια και το τηγανίζουμε σε πολύ καυτό λάδι (το λάδι να σκεπάζουν τα ξεροτήγανα) προσέχοντας όμως να την κοκκινίσει αλλά να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα.
- Τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.
Για το σιρόπι:
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά ώσπου να δέσει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει.
- Ρίχνουμε ένα-ένα τα ξεροτήγανα μέσα στο σιρόπι για 1-2 λεπτά, τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψιλοκομμένα, κανέλα και σουσάμι καβουρντισμένο.