Αρχαιολογικά ευρήματα στο Βαθύ της Αστυπάλαιας.
Το Βαθύ της Αστυπάλαιας είναι ένας γραφικός οικισμός με άγρια ομορφιά, στο βόρειο τμήμα του νησιού, ο οποίος απλώνεται γύρω από έναν γαλάζιο όρμο που παρομοιάζεται λόγω του σχήματός του με λιμνοθάλασσα.
Εάν επισκεφτείς τον οικισμός θα βρεις ένα γραφικό ουζερί, πανέμορφα κρυστάλλινα νερά και πλούσια ιστορία. Το Βαθύ αποτελείται από το Μέσα & το Έξω τμήμα. Βρίσκεται 21 χιλιόμετρα από τη Χώρα και από το 2017 και μετά, λειτουργεί ως πόλος έλξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Το 2011 υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε αρχαιολογική παρατήρηση και ανάλυση της περιοχής, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν 6 χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν βραχογραφίες και τάφοι εγχυτρισμένων εμβρύων.
1. Βραχογραφίες.
Οι βραχογραφίες ήταν το πρώτο εύρημα που έκανε εντύπωση στους ερευνητές.
Τα σκαλίσματα στα βράχια διαβρώθηκαν από τον αέρα, στο πέρασμα τον χρόνων.
Πλέον είναι δυσανάγνωστα, εκτός από τις πρώτες πρωινές ώρες που ανατέλλει ο ήλιος.
Εντύπωση προκάλεσαν τα σκαλίσματα αλιευτικών πλοίων τα οποία είναι 70 εκατοστών και εκτιμήθηκε από τους ειδήμονες ότι έφταναν μέχρι και τα 30 μέτρα, κάτι σπάνιο για τα τότε δεδομένα (3η χιλιετία π.Χ.).
Το χάραγμα των πλοίων στους βράχους, δίπλα από σκαλισμένες λεπίδες και από κλίκες πολεμιστών, ήταν μια προειδοποίηση για τους περαστικούς επίδοξους κατακτητές. Αντιπροσώπευε το ναυτικό κύρος και την δύναμη των γηγενών, οι οποίοι φαίνονται να ήταν κατά κύριο λόγο οι ναύτες και οι αγρότες από την 4η χιλιετία π.Χ. και μετά.
Ακόμη, στον “Βράχος του Δίωνος” υπάρχουν αρχαία χαράγματα ερωτικού περιεχομένου. Κοντά στον “ελληνιστικό πύργο” είναι χαραγμένη μία αρχαία έκφραση που υποδηλώνει ότι το ειδυλλιακό αυτό σημείο χρησιμοποιούνταν από τους τότε εραστές ως σημείο συνεύρεσης.
Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό το 2014, και προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα διεθνή μέσα, με τη Βρετανική εφημερίδα Guardian να αφιερώνει ένα ολόκληρο ρεπορτάζ.
2. Εγχυτρισμός νεογέννητων βρεφών.
Το δεύτερο εύρημα πρόκειται για ένα τελετουργικό σύνθετο που όξυνε την περιέργεια των ερευνητών, αφού δεν είχαν ξανασυναντήσει κάτι αντίστοιχο την τότε εποχή (4η και 3η χιλιετία π.Χ.). Κοντά στις βραχογραφίες ανακαλύφθηκαν τάφοι που περιείχαν οστά 9 νεογέννητων βρεφών, τα οποία σκοπίμως εγχυτρίστηκαν μέσα σε πήλινα δοχεία.
Η προσεκτική τοποθέτηση τους σε τάφους που διατηρήθηκαν μετά χιλιετιών, συμβολίζει τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα του γεγονότος και την σημαντικότητά του.
Η τελετή περιελάμβανε την πυρά καρπών (σταφύλια, σιτάρι, φακή, ελιές) και την κατανάλωση επιτάφιου γεύματος από τους συγγενείς, κάτι που αποτυπώνεται ώς προσφορά φαγητού στα νεκρά έμβρυα. Η μελέτη των οστών έπρεπε να γίνει με μεγάλη προσοχή λόγω της προφανούς ευθραυστότητας τους.
Σπήλαιο του Δράκου
Τέλος, πεζοπορώντας Βόρεια στο Βαθύ, υπάρχει το Σπήλαιο του Δράκου ή “Δρακοντοσπηλιά” κατά την ντόπια ονομασία, στην οποία εισέρχεστε με καϊκάκι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα η σπηλιά χρησιμοποιούνταν για λατρευτικές δοξασίες παλαιότερα. Μπαίνοντας μέσα υπάρχουν αξιοθαύμαστοι σταλαγμίτες και σταλακτίτες που δημιουργούν ποικιλόμορφα σχέδια.
Πηγή: archaiologia.gr