Λαμπροκούλουρα (ή Κιτρινοκούλουρα)
Τα λαμπροκούλουρα ή κιτρινικούλουρα φτιάχνονται σε ξυλόφουρνο με το τοπικό φρέσκο κατσικίσιο τυρί της Αστυπάλαιας (τη χλωρή) και αυτοφιές σαφράν (τη Ζαφορά).
Υλικά
12Kg αλεύρι
2kg προζύμι με νερό
Περίπου μισή κούπα λάδι
3 χλωρές
2,5kg γάλα
6 μπάικιν μπάουτερ
2 κουτάκια σόδα
2 ποτήρια σόδα (πόσιμη)
2 1\2 κιλά βούτυρο φυτικό
2 κουταλιές πιπέρι
2 κουταλιές μπαχάρι
1,5 κουταλιές μοσχοκάρφια
3 δράμια ζαφορά
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε καλά. Στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε στρογγυλά κουλούρια.
- Έπειτα αφήνουμε λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί και μετά από 1-2 ώρες τα ψήνουμε στο φούρνο και τα παξιμαδιάζουμε (δηλ. τα ξαναψήνουμε).
Η παραπάνω συνταγή είναι από την κ.Σαμπατακάκη Έλλη.
Πηγή εικόνας: www.bostanistas.gr