Νεκροταφείο παιδιών στην Αστυπάλαια

Νεκροταφείο παιδιών στην Αστυπάλαια

Την διεθνή προσοχή έχει τραβήξει από το 1995 έως σήμερα η αρχαιολογική ανακάλυψη του νεκροταφείου παιδιών στη νοτιοδυτική πλευρά της Κυλίνδρας της Αστυπάλαιας, τα ευρήματα της οποίας χρονολογούνται στα γεωμετρικά χρόνια.

Αρχαίο Νεκροταφείο Αστυπάλαιας

Photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός αυτών των βρεφών που βρέθηκαν θαμμένα με τη μέθοδο του εγχυτρισμού δηλαδή μέσα σε αγγεία, τα οποία τοποθετούνταν σε πρόχειρες κτιστές θήκες ή αβαθείς λάκκους, διανοιγμένους στον φυσικό βράχο, καθώς αυτός ξεπερνά τις 3.000.

Η αιτία αυτού του μεγάλου αριθμού δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις τις οποίες τα δούμε παρακάτω.

1. Τόπος λατρείας – Η θεά Ειλείθυια

Κόρη του Δία και της Ήρας, φαίνεται να υπήρξε προστάτιδα των επιτόκων όπως φανερώνουν επιγραφές οι οποίες βρέθηκαν στην εγγύς περιοχή του νεκροταφείου. Συνεπώς ο μεγάλος αυτός τάφος θεωρείται ως πράξη λατρείας προς την θεά αυτή ούτως ώστε το επόμενο παιδί να επιβιώσει. Επιπλέον, πάλι από επιγραφές, είναι εμφανές οτι υπήρχαν πολλές γυναικείες θεότητες τις οποίες λάτρευαν στην περιοχή του Κάστρου. Θεές όπως η Δήμητρα, η Κόρη, η Αφροδίτη, η Ήρα, αλλά και η Συρία θεά Αταργάτις.

Αεροφωτογραφία | Βρεφικό Νεκροταφείο Αστυπάλαιας

Photo: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

2. Η απαξίωση των βρεφών
Είναι γνωστό οτι παλαιότερα τα βρέφη και τα νεογνά είχαν μικρότερα ποσοστά επιβίωσης από όσο σήμερα. Πόσο μάλλον στα αρχαία χρόνια. Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νοοτροπίας βασισμένης στο ότι αυτά τα πλάσματα δεν ήταν μέλη της κοινωνίας μέχρι να φτάσουν σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Έτσι δεν δινόταν μεγάλη σημασία στην ταφή τους και δεν λάμβαναν τιμές ή σπονδές όπως τα μεγαλύτερα ηλικιακά μέλη της κοινωνίας καθώς ο νόμος το απαγόρευε.

3. Ιατρικό κέντρο
Από επιγραφές οι οποίες ανακαλύφθηκαν κοντά στο νεκροταγείο, γίνεται γνωστό το όνομα του Ιδρίαρχου ενός Ρόδιου γιατρού, γεγονός που ενδεχομένως μαρτυρά την πιθανή ύπαρξη κάποιου ιδιαίτερου ιατρικού κέντρου κοντά στο νησί του Ιπποκράτη. Εικάζεται ότι οι γυναίκες πήγαιναν για να γεννήσουν ή και να αποβάλουν, ενώ υπάρχουν και επιγραφές που αναφέρονται στον Ασκληπιό.

4. Ανεπιθύμητα μωρά
Τέλος εικάζεται ότι η περιοχή αυτή χρησιμοποιούταν ως τόπος εγκατάληψης των ανεπιθύμητων βρεφών.

 

Διάβασε περισσότερα εδώ