Αρκετές διαδρομές, πλούσιες σε ποικιλία περιοχές και πανέμορφα τοπία στο πέρασμά τους συνθέτουν το πεδίο εναλλακτικού τουρισμού της Αστυπάλαιας! Υπάρχουν πολλές διαδρομές ακόμα και για εκείνους που πρόσφατα έχουν αποφασίσει ότι η ορειβασία, η πεζοπορία και αναρρίχηση είναι ένα σπορ, το οποίο τους ενδιαφέρει. Ομάδα αναρριχητών του “Ομίλου Φίλων του Βουνού και της Θάλασσας” έκαναν σημαντική δουλειά (εθελοντικά), αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές μορφές δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες του νησιού.

pezoporia1  pezoporia3  pezoporia2

Επιλογές:
• Τα σπήλαιο του Νέγρου, στις Βάτσες, όπου διαθέτει μοναδικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Ο καλύτερος τρόπος να βρεθείτε εκεί είναι με όχημα/μηχανή, ξεκινώντας από την Χώρα και ακολουθώντας τις ταμπέλες. Εναλλακτικά αν το ζητήσετε με καΐκια που ξεκινάνε από το Πέρα Γιαλό και μέχρι την παραλία των Βατσών (είναι αρκετά απότομη και συχνά με κύμα). Η συνέχεια γίνεται με τα πόδια με μια απαιτητική για αρχάριους πορεία μέχρι να φτάσετε στο σπήλαιο ψηλά στο βουνό.

• Το σπήλαιο του Δράκου, στο Βαθύ ή αλλιώς τη “Δρακοσπηλιά/Δρακοντόσπηλο”. Η διαδρομή έχει δυσκολίες και προτείνεται μόνο στους έμπειρους ορειβάτες να το εξερευνήσουν με τα πόδια.

Υπάρχουν ακόμη, αρκετά χαραγμένα μονοπάτια, η επίσκεψή σας στην εκκλησία της Παναγιάς της Πουλαριανής (είναι προσβάσιμη και με όχημα), η διαδρομή μέχρι τον Άγιο Ιωάννη που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία που στέκει στα πόδια του βουνού. Η πρόσβαση στον Άγιο Ιωάννη γίνεται και με αυτοκίνητο από εκεί μπορείτε να κατηφορίσετε τη χαράδρα που με συνεννόηση μπορεί να σας παραλάβει κάποιο από τα τουριστικά σκάφη που φτάνουν στη παραλία από τη θάλασσα. Αναχωρούν για ημερήσιες εκδρομές από το λιμάνι στο Πέρα Γυαλό.

Θα βρει κάποιος στο νησί 20 αναρριχητικές διαδρομές, χαρτογραφημένα σπήλαια και σηματοδοτημένα μονοπάτια πέρα από τις πολλές ελεύθερες επιλογές που προσφέρει ο τόπος. Ο συνδυασμός του καλού ντόπιου φαγητού με την ξεκούραση, τα ωραία τοπία και του πλούτου των “εναλλακτικών επιλογών” είναι ο παράδεισος πεζοπόρων, ορειβατών αναρριχητών και όσων άλλων αγαπούν την φύση.

oreivasia_astypalaia1  oreivasia_astypalaia2